Eset

Bohyně Eset byla jednou z nejoblíbenějších ženských bohyň a také z ochranitelských bohyň. Dosáhla takové oblíbenosti, že jí můžeme najít i v řecké mytologii pod jménem Isis. Stopy po ní však můžeme najít dokonce až v Británii. Byla jedním z nejváženějších božstev a v řecko-římské době vážným soupeřem křesťanství. Často byla zobrazována s křídly - symbol ochrany.

Přezdívá se jí bohyně-matka. Symbolizuje rodinu, ochranitelství, manželství, lásku, ale také vzdělávání nebo léčitelství. Je matkou Hora a manželkou Usira, kterého také vzkřísí z mrtvých, když jej Sutech zabije. Také byla úzce spojena s kouzelnictvím a magií. Podle mytologie se dokázala proměnit do jakékoli podoby.

Nejznámější mýtus, se kterým je spojena je příběh o tajném jménu boha Ra:

Bůh Ra měl mnoho jmen, ale jediné jméno, které bylo klíčem k svrchovanosti nad ním, znal jenom on. Kdokoli by toto jméno rozluštil, by měl právo sedět vedle něj v čele panteonu bohů a bohyní. Eset byla velmi chytrá a chtěla toto jméno rozluštit. Vymyslela si proto plán. Ve spánku zachytila pár kapek Reových slin a z nich kouzlem vytvořila hada, který symbolizoval Reovu moc. Zanechala jej na místě, kde se měl Re procházet. Had Rea uštkl, tak jak Eset plánovala. Protože Re hada nevytvořil, netušil, jak se vyléčit. Nikdo mu nebyl schopen pomoci, kromě Eset. Ta mu slíbila vyléčení pod podmínkou, že jí řekne své tajné jméno. V zoufalství jí své jméno prozradil a trval na slibu že ona ani její syn Hor nikdy toto jméno neprozradí. Eset tedy Rea vyléčila a spolu se synem se těšili vysokého postavení.

Hlavním bodem tohoto mýtu je egyptské přesvědčení, že jméno je klíč ke všemu. Jméno pro ně bylo velmi důležité, protože dávalo nad člověkem určitou moc. Vybírali je velmi pečlivě a často znamenaly nějakou žádoucí vlastnost, jakou je například krása nebo moudrost. Další jména mohla spojovat jednotlivce s králem nebo s bohy a vyjadřovala oddanost. Další symboliku příběhu můžeme hledat v tom, že Eset jméno zná, kdežto čtenář ne. Zachovávalo to jistou tajemnost bohů a zároveň je to čtenáři přibližovalo.


Žádné komentáře:

Okomentovat