Anup (Anubis)

Egyptský bůh Anubis neboli také Anup je asi jedním z vůbec nejznámějších bohů, a také jedním z nejoblíbenějších bohů, co se zobrazování týče. Mezi jeho četné přezdívky patří například "Ten, který je nad horami", "Pán posvátné země" nebo "Ten, který předsedá božskému stanu". Božským stanem se myslí místo, kde se prováděla mumifikace.

Jak můžete vidět na obrázku, Anubis se zobrazoval jako šakal a nebo jako muž se šakalí hlavou. Původ v tomto zobrazení je zřejmě takový, že ve starém Egyptě se šakali často potulovali v blízkosti hrobů, a toto zobrazení je před nimi mělo chránit.

Anubis je bohem balzamování a ve Staré říši (než byl v této funkci ve Střední říši nahrazen Usirem) vykonával funkci boha mrtvých. Doprovází mrtvé k rituálu vážení srdcí. V tomto rituálu musel dotyčný dokázat, že je jeho srdce čisté. Vážilo se na velkých vahách  - na jedné straně bylo pírko (maat), které symbolizovalo pravdu a spravedlnost, na druhé srdce zemřelého. Pokud se váhy nepřevážili, mohl dotyčný pokračovat dále. Pokud bylo však jeho srdce těžší, srdce pohltila Amemait - požíračka a nebohý se mohl těšit na zatracení - odchod na místo, které by se dalo připodobnit křesťanskému peklu.

Jak bylo řečeno, Anubis byl ale především bohem balzamování, a proto si kněží při balzamovacích obřadech nasazovali masky šakala - připodobnění Anubise.

Žádné komentáře:

Okomentovat