Stvoření lidí

Ohledně stvoření lidstva samotného nám egyptské mýty opět předkládají mnoho různých verzí. Zajímavé je, že ve dvou z nich se lidstvo zrodilo jako slzy z očí bohů.

1) Atumovy slzy štěstí
Atum stvořil Šua (vzduch) a Tefnut (vlhkost). Ti se ale vzdálili a Atum je nikde nemohl nalézt. Vyňal si proto oko, naplnil ho svou mocí a povýšil na bohyni. Byla to Hathor-Sachmet. Přikázal jí, aby našla jeho děti. Když se Hathor-Sachmet s dětmi vrátila, Atum ronil slzy štěstí, které se na zemi proměnily v první lidi. Hathor-Sachmet poté vložil do svého čela a dal jí tvar kobry. Tak prý bude ctěná a obávaná bohy i lidmi.

Jak jistě tušíte, právě tato kobra je i na koruně faraóna. Říká se jí uracus a má z větší části ochrannou funkci. Podle některých bájí také plive oheň na nepřátele faraona a Egypta.


2) Neit
Neit, jako jedna z prvních bohyň, kterou stvořil Atum porodila dítě - Slunce. Dítě ovšem přes vlastní zář nevidělo na matku. Začalo usilovně plakat a z jeho slz se zrodili první lidé na zemi.

3) Chnum
Bůh s beraní hlavou nazývaný Chnum podle dalších mýtů tvořil lidi na svém hrnčířském kruhu. Pro každého člověka vždy vytvaroval dvě figurky. Ka - životní sílu člověka a jeho fyzické vzezření. Jeho hlína nebyla stejná a proto vznikly různé rasy. 

Žádné komentáře:

Okomentovat